N1C0L41 G1D30N Så er det slut med Jugoslavien
Af Nicolai Gideon

Sådan lød én af dagens overskrifter i en dansk avis, som en anden danske avis ynder at kalde for Jyllandskomposten.

Ikke desto mindre var alt næsten som det plejer, hér til morgen, da jeg vågnede, lige bortset fra, at det ser ud som om vinteren har tænkt sig at vende tilbage... Der er masser af sne i den nordlige del af Serbien og Montenegro, i dag.

Jeg har sagt det før, men lad mig da bare gentage det én gang til for prins Rud: Jeg ved virkelig ikke meget om politik, men det forekommer mig nu at være en udmærket idé at opgive den gamle kommunistiske konstruktion, som Jugoslavien var, og tage udgangspunkt i hvad der er de sprogligt og kulturelt afstukne "naturlige" grænser, og kalde spaden for en spade... Vi får se...
 

Så er det slut med Jugoslavien

Tirsdagens debat i begge kamre i det føderale parlament sætter punktum for en sejtrækker. Jugoslavien opløses og afløses af stats-forbundet Serbien og Montenegro.

Beograd

Det jugoslaviske parlament gjorde tirsdag en ende på Jugoslavien. Af resterne skal der opstå et løst statsforbund, der kalder sig Serbien og Montenegro.

Tirsdagens debat i begge kamre i det føderale parlament sætter punktum for en sejtrækker. De seneste ni måneder har politikere og embedsmænd fra de to tilbageværende republikker i Jugoslavien forsøgt at nå frem til et kompromis. Det er sket med et betydeligt pres fra EU.

De to republikkers parlamenter har allerede godkendt opløsningen af Jugoslavien og etableringen af det nye statsforbund, der i realiteten kun skal tage sig af en fælles udenrigspolitisk og en fælles forsvarspolitik.

Den lille og den store

Den nye stat kalder sig Serbien og Montenegro og afløser det amputerede Jugoslavien, der opstod i 1992, efter Slovenien, Kroatien, Makedonien og Bosnien under blodige omstændigheder trådte ud af føderationen. Montenegro har med sine færre end 650.000 indbyggere været lilleputten i det minimerede Jugoslavien. Serbien med 10 millioner mennesker sværvægteren. Navnlig den eks-jugoslaviske leder Slobodan Milosevics hårde fremfærd på Balkan var med til at forgifte forholdet mellem de to republikker.

En konsekvens af det nye statsforbund er, at den jugoslaviske præsident, Vojislav Kostunica, mister sit arbejde. Efter Milosevics fald i 2000 har Kostunica været en varm fortaler for at føre den jugoslaviske føderation videre. Men hans argument prellede af på den serbiske regering, og i Montenegro var det et absolut krav, at Jugoslavien skulle opløses. /ritzau/

Offentliggjort 4. februar 2003 22:30  /  Opdateret 4. februar 2003 22:51

Kilde: Jyllands Posten
http://www.jp.dk/udland/artikel:aid=1653348/

Nuvel - som sagt er det store skæbnesvangre skift ikke noget vi mærker, og det er sådan set ikke fordi jeg har en hel masse dybsindigt at tilføje. Det her er mere en slags flyttekort, uden betydning: Nu bor vi ikke længere i Jugoslavien, men i Serbien og Montenegro (dog mest i Serbien), uden at vi har rykket så meget som en tomme, og dét kan man så tænke lidt over og fnise og ryste lidt på hovedet af, som de fleste folk hernede, som jo efterhånden har været udsat for lidt af hvert, så hvorfor ikke prøve noget nyt, "de" har fundet på - én gang til...

Novi Sad, onsdag d. 5. februar, 2003